Günümüzde en sık tercih edilen ambalajlama tekniklerine baktığımızda aslında bunun 5000 yıl öncesine uzanan bir serüven olduğunu görüyoruz. Peki, sizce nedir binlerce yıllık bu serüvenin alametifarikası? Gelin, yıllar geçtikçe daha fazla tercih edilen ahşap ambalajlama yöntemlerini ve çeşitlerini birlikte inceleyelim.
İnsanlar, tıpkı günümüzde olduğu gibi binlerce yıl öncesinde de mallarını korumak için sayısız yönteme başvurmuştur. Bu nedenle ürünlerinin bir yerden bir yere taşınırken zarar görmemesi ve en iyi şekilde korunması için o dönemin sunduğu imkanlar dahilinde farklı tekniklerden faydalanmak zorunda kalmışlardır. Mesela, en ilkel ambalajlama yöntemlerinden birinin yaprak gibi doğal materyallerle sağlandığını biliyor muydunuz?
Zaman geçtikçe ihtiyaçlar büyüdü. İhtiyaçlar büyüdükçe kullanılan teknikler yetersiz kaldı. Bunun sonucunda da insanlar daha dayanıklı yeni bir ambalajlama yöntemi arayışına girerek; tahta fıçı, çuval ve toprak kaplar gibi yeni materyaller ile tanıştılar. Ama bu serüven yine son bulmadı. Ürün miktarı ve taşınacak mesafe aralığı arttıkça, teknolojinin de gelişmesiyle birlikte bu malzemeler yerini bu defa karton, cam, plastik ve ahşap gibi daha modern alternatiflere bıraktı.
Ahşap, yapısından dolayı alternatiflerine kıyasla her zaman bir adım öndeydi. Çünkü, büyük çivileri tutabiliyor ve bu sayede ürünü kırılmalara karşı koruyabiliyordu. Günümüz şartlarında bir değerlendirme yaptığımızda ahşap ambalajın hala tüm popülerliğini koruduğunu görüyoruz. Peki, sizce ahşap ambalajı yüzyıllardır bu kadar vazgeçilmez kılan şey nedir? Çünkü, ahşap ambalaj oldukça dayanıklı bir malzemedir. Onarım kolaylığı sağlamasının yanı sıra diğer malzemelere kıyasla daha ekonomik olması da sıkça tercih edilmesini sağlayan en önemli etken olmuştur. Tüm bunlara ek olarak ahşap ambalaj, %100 geri dönüştürülebilme imkanı sağlaması ve çevre dostu bir malzeme olmasıyla bir adım öne çıkmayı bizce de sonuna kadar hakkediyor.
Peki, Söz Konusu Olan Ahşap Ambalajın Çeşitleri Nelerdir?
Lojistik sektörüne oldukça fayda sağlayan paletlerin, ''palet havuzu'' ve ''kutu-palet'' gibi çeşitleri bulunur. Kullanım alanlarına göre farklı formlarda üretilen bu paletler; iki taraflı (two-way), dört taraflı (four - way), tek yüzlü (singlefaced) veya çift yüzlü (double-faced) olarak birbirinden ayrılır.
Ahşap ambalajın bir diğer çeşidi de hafif ambalajlar olarak adlandırdığımız LWP'dir. Bu ambalajlar tüketicilerin kullanım amacına göre iki kategoriye ayrılır. Eğer taşıma işlemi için tercih edilecekse kasalar, tepsiler ve sepetler önerilir. Son tüketici tercih edecekse de kutular, kılıflar ve yuvalar önerilir.
Adını sıkça duyduğumuz endüstriyel ambalajlar ise genellikle; yedek parçaların, yarı mamul ürünlerin veya bitmiş ürünlerin korunması sırasında ya da nakliye sürecinde kullanılır.
Kasalar: Kapaklı veya kapaksız olarak kullanılan kasalar; yan yüzeyler ve köşe çıtaları aynı düzeyde olan kasalar, üst kısmı alt kısmına oranla biraz daha dar olan kasalar ve köşe çıtaları yüksek olan kasalar olarak kullanım alanlarına göre farklı şekillerde tasarlanır.
Kutu ve Sandıklar: Kısa zamanda büyük ölçekte üretilen sandıklar, ürünün özelliklerine ve konumuna uygun olarak geniş bir kullanım alanına sahiptir. Monte edilme şekli ise yine kullanım alanına göre değişebilir. Çivili sandık, çerçeveli (lata) sandık ve tel dikişli sandık gibi çeşitleri bulunur.
Ahşap Ambalaj Kullanma Rehberi: Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Tabi ki ürünleri olası birçok riske karşı koruyan ve firmaların iş akış süreçlerini kolaylaştıran kahramanımız ahşap ambalajın performansından maksimum seviyede faydalanmak için biz insanlara da bazı sorumluluklar düşüyor. İlk olarak, ambalajı serin ve hava alan bir ortamda bulundurmalı ve beton bir zemin üzerinde tutmalısınız. Ahşap paletin (özellikle gıda taşımacılığı için kullanılacaksa) kuru ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz. Ayrıca ahşap paletin, işletmenin ihtiyacına uygun ölçü ve boyutlarda olduğundan emin olmalısınız.
Yanlış ambalajlamadan dolayı ürünlerde bir hasarın meydana gelip gelmediğini dikkatlice gözden geçirmeli ve eğer varsa bu hasara sebep olan sorunun kaynağını en kısa sürede bulmalısınız. Ayrıca, ahşap ambalajdan alacağınız verimi artırmak için ambalajın özelliklerini iyi tespit etmeli ve ambalaj maliyetini en ideal seviyede tutmalısınız.
Altınok Palet olarak, ahşap ambalajın firmalara sağladığı tüm bu avantajları profesyonelliğimizle harmanlayarak 1986’dan bu yana içerisinde bulunduğumuz sektöre değer katmaya devam ediyoruz. Siz de iş akışınızın en önemli aşamalarından biri olan lojistik ve depolama gibi süreçleri en güvenilir şekilde tamamlamak için alanında uzman ekibimizden destek alabilirsiniz. Ürün ve çözümlerimiz hakkında bilgi almak için [email protected] adresine e-posta gönderebilir veya 0232 376 8170 numaralı telefondan bize ulaşabilirsiniz.